Tonery a náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Kancelária a škola

Prečo je ekologický atrament dôležitý, pokiaľ ide o udržateľnosť tlače

Za posledných 10 rokov sa kladie veľký dôraz na udržateľnosť tlače. Stále väčšie množstvo kancelárií a jednotlivci začali s kontrolou spotreby množstva papiera. Recyklovaný papier, obojstranná tlač a minimalizácia používania fyzických dokumentov sa stali určitým štandardom. V tomto smere už nielen malé kancelárie, ale aj veľké organizácie rozumne využívajú tlač na papier a pristupujú tak šetrne k životnému prostrediu. Trochu viac sa opomína alebo často pri tlači chýba a zaslúži si pozornosť je ekologický atrament. 

Vplyv atramentu na životné prostredie je kľúčovým aspektom udržateľnosti tlače. Štandardné  atramenty do tlačiarní majú skryté environmentálne náklady. Tieto atramenty často obsahujú chemikálie, ktoré sa pri tlači uvoľňujú do atmosféry. Výroba atramentu do tlačiarne spotrebúva značné zdroje a prispieva k znečisteniu. Preto je správnym krokom nielen diskusia, ale aj systém, ako udržateľne využívať atrament do tlačiarní.

Ako vplýva štandardný atrament na životné prostredie

Najčastejším typom atramentu, ktorý sa používa pri tlači, je atrament na báze ropy. Vyrába sa kombináciou ropných destilátov s inými chemikáliami na vytvorenie tekutého atramentu. A rovnako ako palivo do vozidiel, aj ťažba ropy prispieva k vyčerpaniu prírodných zdrojov, keďže ide o neobnoviteľný zdroj. Tento proces vytvára veľké množstvo emisií skleníkových plynov a chemikálie používané na jeho výrobu. Tie môžu byť škodlivé pre ľudí a životné prostredie. Ďalšou vecou je ťažšia recyklácia. Každoročne sa na celom svete použije približne 1,3 miliardy atramentových kaziet. Z tohto objemu sa iba necelých 30 % recykluje.

 

zdroj foto: Canva

Prečo je ekologický atrament dôležitý, pokiaľ ide o udržateľnosť tlače

Výroba atramentov môže spotrebovať zdroje a prispieva k znečisteniu. Atramenty môžu obsahovať škodlivé chemikálie a prchavé organické zlúčeniny (VOC) alebo nebezpečné látky znečisťujúce ovzdušie (HAP), ktoré sa uvoľňujú v atmosfére. Používanie ekologických atramentov môže výrazne znížiť negatívne dôsledky tlače na životné prostredie.

Atramenty na sójovej, rastlinnej a vodnej báze sú čoraz populárnejšie pre ich nižšie emisie VOC a znížený dopad na životné prostredie. Tieto atramenty sú biologicky odbúrateľné a menej škodlivé pre ľudské zdravie a životné prostredie.

Typy ekologických atramentov šetrných k životnému prostrediu

Pri výbere atramentov, ktoré sú šetrnejšie k životnému prostrediu, zvážte nasledovné: 

Sójový atrament

Vyrobené z obnoviteľných sójových bôbov, tieto atramenty sú vynikajúcou alternatívou k tradičným atramentom na báze ropy. Ponúkajú žiarivé farby a sú ľahko recyklovateľné.

Atrament na rastlinnej báze

Tieto atramenty pochádzajú z rastlinných zdrojov, ako je ľanové semienko alebo kukurica, a sú udržateľnou voľbou. Majú nižšie emisie VOC a ľahšie sa biologicky rozložia.

Atrament na vodnej báze

Tieto atramenty obsahujú menej rozpúšťadiel a považujú sa za jednu z najekologickejších možností. Majú minimálny vplyv na životné prostredie a ľudské zdravie.

Recyklovaný atrament

Niektoré spoločnosti ponúkajú program recyklovaného atramentu vyrobeného z regenerovaných alebo repasovaných atramentových kaziet. Tieto atramenty prispievajú k obehovému hospodárstvu tým, že znižujú potrebu nových surovín.

Ako vybrať ekologický atrament šetrný k životnému prostrediu

Pri výbere ekologických atramentov hľadajte certifikácie, ktoré potvrdzujú ich environmentálne tvrdenia. Napríklad atramenty, ktoré spĺňajú kritériá Forest Stewardship Council (FSC) alebo Cradle to Cradle (C2C) Certified Product Standard, sa vo všeobecnosti posudzujú za ekologickejšie. Tieto certifikácie zaisťujú, že výroba a získavanie atramentu spĺňa špecifické kritériá udržateľnosti. Pri výbere atramentu by ste mali zvážiť vaše požiadavky na tlač. O aký typ tlač pôjde a pre aké použitie. Pre určitú aplikáciu môžu byť vhodnejšie rôzne ekologické atramenty.

Likvidácia atramentu a jeho recyklácia zlepšujú udržateľnosť tlače

Správna likvidácia atramentových kaziet do tlačiarní je životne dôležitá na zníženie poškodzovania životného prostredia. Mnoho atramentových kaziet končí na skládkach, čím prispieva k elektronickému odpadu. Programy recyklácie atramentových kaziet sú široko dostupné a mnohí výrobcovia ponúkajú možnosti vrátenia použitých kaziet. Recykláciou nielen znížite množstvo odpadu, ale aj šetríte cenné zdroje.

Stratégie znižovania objemu tlače, ktoré znižujú dopad atramentu na životné prostredie

Zníženie objemu tlače je ďalším účinným spôsobom, ako minimalizovať vplyv tlače na životné prostredie. Implementácia riešení správy tlače, môže organizáciám pomôcť sledovať a kontrolovať ich tlačové návyky. To nielen šetrí peniaze, ale aj znižuje spotrebu papiera a atramentu. Zníženie počtu nepotrebných výtlačkov a podpora obojstrannej tlače sú jednoduché, ale účinné stratégie zodpovednej tlače.

Kroky k udržateľnosti tlače

Vykonanie krokov smerom k udržateľnej tlači, od výberu ekologických atramentov, recyklácie a zníženia tlače, pomôže znížiť dopad na životné prostredie. Uvedomenie si environmentálnych dôsledkov štandardných atramentov a voľba ekologických atramentov je dobrým spôsobom, ako sa zaviazať k ekologickejšej budúcnosti.

 

Zdroj: PaperCut-com